Facebook Oldalunk

Friss topikok

  • Don Eszkóbár: lassan fejlődik... nagyon lassan (2012.08.19. 15:10) Borkert 2.

A Budavári Borfesztiválon is ott voltunk

2012.09.23. 09:58 :: Don Eszkóbár

budaváribor_1.jpg

Jó volt látni a nagy forgatagot, a rengeteg jobbnál-jobb bort. Hatalmas választék fogadott mindenkit az ország minden borvidékéről, volt is mit megkóstolni!

A borászok kedvesek voltak (többször kaptunk kóstolót minden fizetési kötelezettség nélkül, többször még palackokkal is)... Álljon itt egy lista a képzeletben bejárt, de mindenképpen kóstolással érintett területekről. A teljesség igénye nélkül:

Badacsony, Somló, Szekszárd, Villány, Eger

Sikerült a nagyobb mennyiségben előállított borokon túl igazi kézműves-remekeket is megízlelni, de ezeken felül gyakorlatilag csak jó és jobb borokkal futottunk össze. Nem akarok hazabeszélni, de az egri borok jól vagy kiemelkedően teljesítettek :)

A magam részéről nem vagyok egy nagy Pinot Noir-os, de a Gál új Pinot-ját mindenkinek tiszta szívből ajánlom!

Szólj hozzá!

Címkék: szekszárd somló eger badacsony villány borfesztivál egri bor gáltiti

XV. Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál

2012.09.06. 08:53 :: Don Eszkóbár

2.jpg

A szüret elkezdődött. Egerszóláton tuti, mivel 1-jén megtartották a XV. Egerszóláti Olaszrizling Fesztivált. Ellátogattunk, mint ahogy már évek óta tesszük, hogy megízlelhessük a rizlingeket és tapasztalhassunk családias légkört. Vegyesek a tapasztalataink, legalábbis az előző évekhez viszonyítva.

5.jpgDélután 13 óra körül érkeztünk ki Egerszólátra, rekkenő hőségbe. Már úgy fogadtak bennünket, mint a régi ismerősöket. Nyilván a korábbi évek benyomásai mélyek lehettek bennük is... Első meglepetésünket aztán rögtön meg is kaptuk: a fesztivál mérete kisebb lett. Fizikailag mindenképpen. Boros pultok egyáltalán nem voltak, csak egy nagyobb sátor, ahol a különböző palackokat szolgálták fel. Fél kettő körül már egyes ételek is elfogytak, ráadásul az egységnyi területre jutó politikusok száma szignifikánsan magas volt.

1.jpgNo de térjünk a lényegre: négy rizlinget sikerült megkóstolni – ennyi volt. Juhász testvérek, Gál Lajos, Rabóczki valamint a fesztivál bora, egy több termelő borainak cuvee válogatása. Ami meglepően friss és finom volt. Miközben a háttérben népzene szólt, díjátadás és lovagavatás zajlott (szegény Gazda Albert borbloggert izzasztották holmi kádárkodással) addig mi a legszélső padon ülve kóstoltunk és fogyasztottunk. A legkellemesebb meglepetés viszont akkor történt, amikor épp a legnagyobb kártyacsata (zsír) közepén a szóláti polgármester egy palack Juhász rose-val ajándékozott meg bennünket!

4.jpgA fesztivál résztvevői támogatójegyeket is vásárolhattak. A támogatásért cserébe egy alaposan megtöltött felespohár törkölypálinkát is jelentett. Ezt is kihasználtuk, közölünk volt aki kétszer is, de mivel több sofőr is ült közöttünk olyan is akadt aki még többet támogatott... Aztán a záró bikavér után indultunk haza, mert este várt minket a Bolyki borkatlan.

3.jpgA fesztiválról összességben: alapos költségvetési vágás lehetett a háttérben, ezzel szemben még mindig meg tudták tartani azt a bájos, vonzó családias jelleget, amiért megszerettük. Sokat fog elárulni a jövő évi rendezvény.

Szólj hozzá!

Címkék: eger bor gál lajos juhász egerszólát rabóczki szóláti olaszrizling egerszóláti olaszrizling fesztivál

Szeptemberi programajánló

2012.08.27. 14:26 :: Don Eszkóbár

header.jpgHárom szeptember elejei programot javaslunk olvasóinknak, akik Eger környékén járnak és érdekli őket a bor és némi kultúra.

 

XV. Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál

Családias hangulatú fesztivál borlovag avatással, kitűnő fehérborokkal, nem véletlenül olaszrizlingekkel. Persze vörösbor és rose is várható, csakúgy, mint néptáncbemutatók és díjeső! Szeptember 1-je, szombat.

Részletes program itt.

LASSANATESTTEL

A Bolyki borkatlan délutántól várja a fesztelen, oldott hangulatra vágyókat Ethnofillel, élőzenés filmvetítéssel, dj-kkel, a nyúlon túl! Kihagyhatatlan! Szeptember 1-jén, szombaton.

Ostorosi Szüreti felvonulás

Szintén 1-jén még egy boros bulira van kilátás: kisvonattal a Kutyahegyre, ostorral, borral és fellépőkkel. Program itt található.

Szólj hozzá!

VinCE Balaton - beszámoló egri borral is

2012.08.22. 09:55 :: Don Eszkóbár

vince2.jpg

A VinCE a Decanter Magazin szellemi örökségét viszi tovább: Közép-Európa boraival foglalkozik elsősorban, magas színvonalon. Persze van, akinek ez már a sznobsággal egyenlő, ebbe most nem megyünk bele, de azt nem lehet elvitatni, hogy hiánypótló a magazin. Ráadásul borfesztivált is rendeznek. A hosszú hétvégén Keszthelyen megrendezett esemény hagyott bennünk nyomokat: más jellegű volt, mint mondjuk a legutóbbi Egri Borfesztivál, az biztos.

Mesterkurzusok

Maga a rendezvény a Festetics kastély udvarában és termeiben zajlott prémium kategóriás borokkal, pezsgőkkel, nem egyszer prémium kategóriás fogadásokkal és kóstolókkal. Nem is beszélve a mesterkurzusokról: borkóstolással egybekötött sommelier "tanfolyamok" is zajlottak! Ezek mindenki által látogathatók voltak természetesen. Ez tehát legalább egy megfontolandó jövőbeni lehetőség, amit Egerben is meg lehetne honosítani.

Felső tízezer

A pénzesebb vásárlók, fogyasztók külön előadásokon és fogadásokon vehettek részt. ez persze egyrészt különválasztaná a fogyasztók széles táborát, de értjük, hogy egyfajta minőségi szintemelkedést jelenthetne. Ezen is elgondolkodhatnak az egri szervezők.

vince1.jpg

Környezet

Keszthelynek megadatott, hogy elképesztően szép helyen lehessen boros fesztivált rendeznie. Egy gyönyörű kastély, hatalmas kerttel és udvarral, ligetekkel és árnyékokkal, ahol jó koncertek szóltak... Igazán pont kerülhetne már a mi Dobó terünk felújítására, bár szerintünk az, hogy a Bikavér Fesztivál kikerült az Érsekkertbe, bizony jó. Szép gesztus volt a szervezőktől, hogy a kastély udvarán és a kastélykertben kanyargó utak egyikét Gál Tiborról nevezték el.

És végül a borok

Sajnálom, hogy Egerből hivatalosan csak az Egri Korona Borház képviseltette magát, legalábbis kitelepülés szintjén. Rajtuk kívül csak egy Gróf Buttler Cuvee-vel találkoztunk, meg hát rengeteg más, sőt külföldi borral. Nyilván balatoni borfesztivál, a főszereplők a Balaton környéki borok lehettek, de egy ilyen alkalom nagy lehetőség - gondoljunk csak bele azokba a fentebb említett kurzusokba! De mikkel találkoztunk:

Gróf Buttler Cuvee 2007 (v)

Szeremley Badacsonyi kéknyelű  2004

G. Depardieu Cotely de Layon 2006

G. Depardieu Vieilles Vignes 2006

Iniesta Corazon Loco 2011 (f)

Itt jegyezném meg, hogy lehet valaki a világ legjobb középpályása egy Bolyki sauvignon blancja simán megbőrözi Iniesta s. blanc borát :)

Szólj hozzá!

Címkék: eger borfesztivál bor iniesta vince egri bor bolyki egri korona borház

A X. Egri Borfesztiválról

2012.08.20. 11:03 :: Don Eszkóbár

gacsal.jpgCsak sikerült kijutni a X. Egri Borfesztiválra, a harmadik napra. A fesztivál régebbi neve Bormustra volt, de ez már elmúlt. Mint ahogy több más is, ami a Bormustrákra jellemző volt. De ne siessünk ennyire előre.

A Borfesztivál igazán jó alkalom az egri borvidék borainak megismerésére. Az előzetes tervek szerint sokkal kevesebb borászat települhetett ki a Dobó térre, mert nem olyan régen történt egy baleset, ami után a tűzoltóság (katasztrófavédelem) nem engedte egy szám fölé nőni a megjelenni kívánó borászatokat. Így a korábbi sokadalom helyett most hivatalosan „csak” 15 borászat jelent meg. Azért írok csak-ot, mert ennél azért több jó és minőségi borászat található errefelé.

knim.jpgNézzük kik voltak jelen? És kik nem?

Bolyki, Kovács Nimród, Tóth Ferenc, Korona Borház, Sándor, Dula, Simon, Simkó Kőporos, Daróczi Nagy, Gacsal, Egri Pincemester, Gál Tibor, Vitavin, Besenyei Borház, Rézangyal. A keretből így tehát olyan nevek hiányoztak, mint a St. Andrea, a Juhász Testvérek vagy éppen Pók Tamás… De lépjünk túl a szomorkodáson.

bormustra1.jpgA terv az volt, hogy a sok programlátogató között találok egy-két ismerőst, akivel lehet kóstolgatni és nézelődni. Na ez nem sikerült, ugyanis az utóbbi évek legalacsonyabb látogatószámával találkozhatott a kilátogató. És ezt borászatok jelenlévő munkatársai is megerősítették. Vagy azért mert a reklámozás, marketing hiányzott, vagy mindenki elutazott más tájakra, vagy egyszerűen a harmadik napra elfáradtak az egriek és az ide látogató turisták, nem tudni. Pedig néptánctalálkozó is zajlott giga gálával a Lyceumban…  Szóval kevesen voltak és ez csak a későre változott meg, de még akkor sem jelentősen. korábban – határozottan emlékszek – egy gombostűt nem lehetett leejteni a téren , annyian voltak, vasárnap este viszont éppenséggel nyugodtan ejthettem volna a gombostűket.

De a lényeg, a kóstolt borok a következők voltak, némi ívvel és hullámvölggyel:

Kovács Nimród Egri Csillag 2011

Kovács Nimród Rose 2011

Gacsal Cab. Franc 2009

Daróczi Nagy Cab. Franc 2009

Kovács Nimród Pinot Noir 2008

Besenyei Egri Bikavér 2002

Besenyei Egri Bikavér 2009

dj1.jpgMár régóta terveztem egy cabernet franc sorozat kipróbálását, bele is kezdtem, csak hát elkapott egy régi munkatárs és megtört a sor. Azért erős vége lett a sornak, főleg  miután egy palack bikavérrel a kezemben átballagtam a Kepes Központ elé, ahol dj-k kevertek és zenéltek, a háttérben a Központ falát pedig folyamatosan változó vetítés „festette” meg. Na az látványos volt. És itt voltak ismerősök, akikkel tényleg lehetett jót lazulni és hip-hopp elfogyasztani azt a palack bort.

Megint beigazolódott: magadnak csinálj programot, saját magad által összerakott bor sorral!

fest3.jpg

fest1.jpg

fest2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: borfesztivál bor bormustra besenyei egri bor kovács nimród gacsal daróczi nagy kepes művészeti központ

Borkert 2.

2012.08.17. 08:43 :: Don Eszkóbár

P8150348.jpgA pozitív élmények mellett azért azt meg kell említeni, hogy a jóból is megárthat a sok. Nem vitás, hogy a Borkert hiánypótló, azonban pont olyan időpontra rakni, amikor "üti" a Bormustrát... nos az felelőtlenség.

A Bormustra Eger egyik legnagyobb borbemutatója, fesztiválja, előtte egy nem helyi szervezésű (Agrármarketing Centrum) borfeszt alaposan belezavarhat a képbe. Persze nem lennénk itthon, ha minden tökéletesen működne. Itt a példa rögtön, hogy a Bormustrát is el lehet baltázni, ha nincs megfelelő marketing, reklámozás és nem késve tudjuk meg kik lesznek a borászok illetve milyen fellépőkkel találkozhatunk.

Mindenesetre a Bormustráról is jelentkezni fogunk :)

2 komment

Címkék: eger bormustra egri bor borkert

Egri borkert - augusztus

2012.08.16. 15:47 :: Don Eszkóbár

P8150336.jpg

Kint voltunk, szétnéztünk és ha már ott voltunk, akkor kóstoltunk is. Alapvetően nem jártunk rosszul, hisz a borok jók voltak, a háttérben szolidan röhögött a közönség a Legényanya című filmen, és még a főtt krumpli is finom volt.

Nagyon nagy szükség van az ilyen kezdeményezésekre, mint a Borkert, ahol a kulturált borfogyasztást (illetve minden szőlőből készült ital fogyasztását pl. pezsgő, pálinka de akár a fröccs kortyolgatását) népszerűsítik. Népszerűsítsünk most mi is.

Három borászat négy bora került sorra, sorrendben pedig:

Kiss - Chardonnay 2011

Juhász Péter - Kékfrankos 2006

Gróf Buttler - Bikavér 2008

Juhász Péter - Bikavér 2007

P8150334.jpg

P8150333.jpg

P8150342.jpg

P8150337_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: vörös fehér eger bor egri bor borkert

süti beállítások módosítása